Reisverslag Laura Bastel

kaartDe laatste twee weken van november 2013 reizen wij met zijn vieren naar Kameroen namens Stichting Babungo. De bemanning van ons vierkoppig team bestaat uit twee bestuursleden ( Ada de Jong manager Zorggroep Oost en Wietske Stokvis voorzitter Stichting Babungo ) en een medisch team (Eric de Kruif SEH arts AMC en Laura Bastel Physician Assistant gcz Parkwijk). Het is het tweede jaar dat er een medisch team meereist. Vorig jaar is een inmiddels gepensioneerde huisarts van Zorggroep Almere mee geweest en dat was een groot succes.Stichting Babungo zorgt ervoor dat bijna 300 kinderen naar school kunnen. Veel mensen zijn te arm om schoolgeld voor hun kinderen te kunnen betalen en laten de kinderen al op jonge leeftijd werken. Stichting Babungo helpt deze ouders door het schoolgeld, de boeken en schoolkleding te faciliteren. Om een dokter te bezoeken moeten mensen vaak ver reizen en wederom geld hebben. Door gratis medische hulp aan te bieden kunnen mensen met hun vaak uitgestelde klachten toch geholpen worden.

Dankzij de kerstgift van Zorggroep Almere hebben wij ruim anderhalf miljoen CFA francs ( 2500,- euro) te besteden. Als je nagaat dat een ritje met de taxi al kan voor 0.15 eurocent is dit een enorm bedrag waar we veel voor kunnen doen.

Onze bestemming Kameroen ligt in West Afrika,wordt ingeklemd door maar liefst zes landen en is 13 keer groter dan Nederland. Kameroen is vernoemd naar een reuze garnaal waar de Portugezen in de 15e eeuw zo van onder de indruk waren dat ze het land ernaar vernoemen. Het land is bekend om haar goede voetballers en er is geen land in Afrika dat zoveel koninkrijkjes kent.

Laura, Eric, twee patiënten en verpleegkundige Grace

Laura, Eric, twee patiënten en verpleegkundige Grace

Dit jaar zijn er al ruim van te voren aankondigingen gedaan in de regio dat er spreekuur zou worden gehouden door een Europees medische team. Van heinde en ver komen mensen met hun baby meegelift op een brommer of vanuit een naburig dorp aangewandeld. De wachtkamer is gedeeltelijk in de buitenlucht en het uitzicht is op de vredige Babungo vallei waar lang geleden nog grote kuddes wild moeten hebben gegraasd. In een hoek staat een televisie storende beelden van een Nigeriaanse soap uit te zenden. De patiënten zijn niet gekleed volgens de laatste Europese mode maar dragen prachtige kleurrijke gewaden met kunstig gedrapeerde hoofddoeken.

Patiënten in de wachtkamer

Patiënten in de wachtkamer

Spreekuur doen we in een witte jas, het medisch dossier is een schoolschriftje en de geboortedatum is vaak onbekend. De voorraad medicijnen is beperkt evenals de mogelijkheden voor verder onderzoek. Wat zijn we in Nederland toch gewend geraakt aan talloze hulpmiddelen zoals een computer en de luxe van verkrijgbaarheid van vitamine A tot de Z van Zinkzalf.

Onze patiënten zijn enorm divers. Het is net als in de huisartsenpraktijk in Nederland; van baby’s tot bejaarden en van snottebellen tot ernstige aandoeningen. Veel kinderen lijden aan Rachitis ofwel de Engelse ziekte. Door hun donkere huid, genetische aanleg en een eenzijdige voeding hebben zij een Vitamine D te kort waardoor de botten niet goed groeien. Dit resulteert o.a. in Genua Vara ofwel O benen. De stand van de beentjes is tot het vierde levensjaar nog vrij gemakkelijk te corrigeren door een brace te dragen. Tijdens ons twee weken durende bezoek hebben wij acht patientjes hiervoor verwezen. Door een relatief simpele interventie kunnen zij straks weer normaal lopen en opgroeien.

Genua Vara ofwel de O- benen

Genua Vara ofwel de O-benen

De voeding van veel van onze patiënten is eenzijdig. Er wordt hoofdzakelijk rijst, maïs of maniokwortel gegeten. In de natuur staan avocado, mango en papaja bomen en toch wordt dit weinig gegeten. In de spreekkamer wordt uitgelegd dat er bepaalde vitamines gewoon in de natuur voorhanden zijn en dat ze veel ellende kan voorkomen.

Bijna ieder schoolgaand kind had een slecht gebit. Tandenpoetsen wordt wel gedaan maar te weinig en vaak zonder tandpasta want dat is te duur. Een muzikale tandenpoetsles in het gemeenstschapshuis en in de spreekkamer resulteert mogelijk in een gezonder gebit. Natuurlijk kregen de kinderen een tandenborstel met pasta mee naar huis.

Een zieke zwangere vrouw bezoekt ons met klachten van bloederige diarree en koorts. De apotheek is bijna leeg maar met toch een geschikt antibioticum en ORS zit zij de volgende dag alweer in een veel betere conditie in de spreekkamer.
In Kameroen komt HIV veel voor, 7% van de gehele populatie is besmet met het virus. Condooms zijn er wel maar populair zijn ze niet. Een banaan eet je immers ook niet met de schil er nog omheen , is een algemene opvatting. Een jongen met een algeheel slechte conditie en ondervoeding laten wij testen en de uitkomst blijkt niet goed. Zijn moeder en jongere broertje blijken vervolgens ook positief. Hoewel de behandeling gratis is geeft deze diagnose toch veel verdriet en schaamte.

De meeste mensen zijn zeer laag tot niet geschoold waardoor de ontwikkeling en vooruitgang in het land uitblijft. Uit onderzoek is gebleken dat de beste ontwikkelingshulp het faciliteren van goed onderwijs is. Gezondheidszorg staat niet eens in de top drie. Het hoofddoel van Stichting Babungo is ervoor zorgen dat kinderen naar school kunnen. Deze kinderen hebben meer kans op een baan en zijn in staat wijzere beslissingen in het leven te kunnen nemen. Het leuke is dat je al snel resultaat ziet van opleiding; de kinderen spreken beter Engels dan hun ouders en kunnen lezen.

Schoolkinderen

Schoolkinderen

Wat ook een wezenlijk verschil is met geneeskunde in Nederland is het geloof in heksen, bezweringen en de kruidendokter. Aangezien een gewone dokter vaak ver weg en heel duur is bezoeken veel mensen eerst de kruidendokter. Zo ook een jongen van 17 jaar oud. Hij kreeg een ooginfectie ruim acht jaar geleden en moest er een kruidenelixer in druppelen van de traditioneel geneeskundige. Inmiddels is hij blind aan het oog. Ook is er een infectie ontstaan in zijn andere oog. Financieel kunnen wij de familie ondersteunen om hem zijn goede oog te laten behouden zodat de toekomst van de jongen een beter perspectief krijgt.

Moeder en dochter bezochten het spreekuur

Moeder en dochter bezochten het spreekuur

Heel veel, maar dan ook echt heel veel mensen hebben oogklachten. Veelal onschuldig maar heel hinderlijk. De wegen worden na de regentijd stoffig, de zon is fel en koken gebeurt boven een rokend vuur. Door uitleg over bescherming, preventie en het geven van goedkope kunststranen neemt de roodheid zienderogen af. Een meegenomen zak brillen vanuit Nederland komt bijzonder goed van pas. Want ook hier komt bij en verziendheid geregeld voor.

Van zien naar horen. Of eigenlijk nauwelijks kunnen horen omdat een oorinfectie nooit behandeld is. Na ruim zes jaar komt er nog steeds wekelijks viezigheid uit de oren van een jonge vrouw met baby aan de borst. De dokter was te duur en eten kopen gaat voor. De trommelvliezen waren verdwenen en het middenoor heeft het zwaar te verduren gehad. Na telefonisch overleg met Nederlandse dokters kunnen we de vrouw in ieder geval van haar door aanhoudende infectie af helpen met medicijnen.

Aldus een kleine impressie van wat de revue gepasseerd is in de prachtige Babungo vallei. Met het geld wat geschonken is hebben wij de gezondheid van heel wat mensen verbeterd. Medicijnen geven wanneer dat echt nodig is, brillen uitdelen om weer te kunnen lezen of de koeien te kunnen tellen kan van levensbelang zijn. Niet te vergeten de kinderen met de o benen welke straks weer broertjes en zusjes met voetbal kunnen bijhouden. In twee weken tijd hebben wij het gevoel gekregen dat komend vanuit een veel rijker deel van de wereld,iets te bieden hebben. Namens de 190 patiënten die onze spreekuren bezochten dan ook de volgende boodschap aan Zorggroep Almere ; Heel hartelijk bedankt voor de gulle kerstgift van 2012! Aisha.. (gelukwensend)

Gezellig bezoek voor ons huisje

Gezellig bezoek voor ons huisje

Laura Bastel